Het verhaal van Salwa (40)

Ondanks het verdriet over haar scheiding leidt de beroemde actrice Salwa een plezierig leven. Ze woont samen haar zoontje Dani (9) in een luxueus appartement en heeft over gebrek aan werk niet te klagen.

Maar als de revolutie uitbreekt, komt ze al snel in een lastig parket. Moet ze publiekelijk ‘haar’ president steunen, die net als zij Alawiet is (een minderheid in Syrië)? Of moet ze stelling nemen tégen het regime en opkomen voor haar persoonlijke idealen?

Ze kiest voor het laatste en wordt door haar bekendheid al snel één van de boegbeelden van de protesten. Maar ook een doelwit van de geheime dienst. Daarom brengt ze Dani naar haar ouders en duikt onder. In de maanden die volgen, mist ze hem enorm.

Als het geweld alsmaar toeneemt, vlucht Salwa via Libanon naar Frankrijk, samen met Dani. Daar vindt ze werk in de theaterwereld, mede dankzij de aanbevelingen van andere Syriërs. Maar haar geweten knaagt: moet ze niet méér doen voor haar landgenoten? Niet iedereen kan vluchten, zoals zij dat wel kon…

Daarom gaat ze in Libanon wonen, dicht bij de grens met Syrië. Elke dag geeft ze daar nu theaterworkshops aan kinderen in een vluchtelingenkamp. Ze is blij dat ze iets kan doen en hoopt dat ze hiermee een klein verschil kan maken…

7-Samira-d2-vreedzaamprotest
4-g4c-kamp2