Het verhaal van Nada (62)

Nada is de dochter van Palestijnse vluchtelingen die in 1948 naar Syrië zijn gekomen. Ze doet alles om haar zoon Emad (18) en dochter Nour (20) een goede toekomst te geven, al staat ze er sinds het overlijden van haar man alleen voor. Ze woont in een klein appartement in Yarmouk, een wijk in Damascus die is ontstaan na de komst van de Palestijnen.

Om geld te verdienen voor zijn studie en die van zijn zus, vertrekt Emad naar de Verenigde Arabische Emiraten. Niet lang daarna breekt in Syrië de revolutie uit. Nada vermoedt dat ook Nour meedoet aan de demonstraties en maakt zich vreselijk ongerust. Ze smeekt haar om voorzichtig te zijn, maar is stiekem ook trots op haar.

Als de opstand uitmondt in een burgeroorlog, wordt Yarmouk één van de grootste brandhaarden. De wijk raakt omsingeld en er zijn bijna dagelijks bombardementen. Nada hoopt dat de situatie snel beter wordt, maar het tegenovergestelde gebeurt. De bewoners zitten vast en meer dan 200 mensen sterven door voedselgebrek. En dan overlijdt ook nog eens Nour tijdens een bombardement.

In 2015 is de belegering eindelijk voorbij en vlucht Nada een ander deel van Damascus. Af en toe krijgt ze een teken van leven van Emad. Ze mist hem vreselijk, maar prijst zich gelukkig dat hij tenminste veilig is….

4-d4a-bom_op_stad2
2-Nada-g4c-damascus

Benieuwd naar hoe het voor Nada was om jarenlang in belegering te moeten leven?

Speel de game nogmaals met Nada