Het verhaal van Mona (37)

Vóór de oorlog leidt Mona een gelukkig bestaan. Ze werkt bij een bank, geniet van het leven en is dol op haar man Imad. Samen bezoeken ze Palmyra en kijken uit naar de komst van hun eerste kindje.

Maar als in 2011 mensen beginnen te demonstreren tegen president al-Assad, verandert alles. Imad laat zijn mening horen en wordt opgepakt. Mona blijft alleen achter, bang en ongerust…

Zes maanden later bevalt ze van een meisje, Sara. Om te voorkomen dat haar dochter moet opgroeien in een oorlog, vlucht ze via Libanon naar Rusland. Daar krijgt ze echter geen visum. Ze reist door naar Turkije, waar haar broer woont, maar spreekt geen Turks en kan geen baan vinden. Ze heeft nauwelijks geld meer en voelt zich bezwaard dat ze financieel afhankelijk is van haar broer.

Daarom besluit ze de sprong naar Europa te wagen. Ze leent geld van familie om mensensmokkelaars te betalen en vaart samen met Sara naar Griekenland. Na twee bange dagen op zee bereiken ze het vasteland. Mona wil haar familie terugbetalen zodra ze werk heeft gevonden, maar in plaats daarvan zit ze nu al maanden in een vluchtelingenkamp. Ze heeft geen idee wat de toekomst haar zal brengen.

7-Samira-d2-vreedzaamprotest
6-d4-europa

Wil je weten hoe Mona zich met een pasgeboren kind door de oorlog heen sleept?

Speel de game nogmaals met Mona