Het verhaal van Mohammad (77)

Mohammad houdt zielsveel van zijn gezin en zijn souvenirwinkel in Aleppo, die voor hem aanvoelt als een tweede thuis. Zijn zoon Hadi is dokter in de VS, zijn dochter Hala woont in Aleppo.

Als zijn vrouw Amira een zeldzame spierziekte krijgt, haalt Hadi haar naar Amerika om onderzocht te worden. In eerste instantie blijft Mohammad achter in Aleppo, maar later reist hij Amira alsnog achterna.

Dan wordt het onrustig in Syrië. Mohammad wil terug om zijn winkel te beschermen, maar Hadi is het daar niet mee eens. Na de zoveelste felle discussie pakt hij zelfs zijn paspoort af. Mohammad is woest en praat met niemand meer: dit kan zijn zoon toch niet maken? Na enkele weken krijgt Mohammad zijn paspoort terug en reist via Libanon naar Aleppo.

Daar wordt inmiddels fel gevochten. Als het huis van de buren wordt geraakt door een mortiergranaat, schrikken zijn kleinkinderen enorm. Mohammad ziet de angst in hun ogen. Hij wil terug naar de VS, samen met Hala en haar gezin, maar daarvoor is een visum nodig en dat kost veel tijd.

Elke dag probeert hij contact te krijgen met Amira, maar de verbindingen zijn slecht. Als hij haar toch aan de lijn krijgt, probeert hij rustig en positief te blijven, zodat ze zich niet nóg meer zorgen maakt…

8-Mo-d3a-aleppo
8-Mo-g3b-paspoort

Wil je weten hoe Mohammad met telkens opnieuw moeten kiezen tussen zijn zieke vrouw en zijn leven in Aleppo?

Speel de game nogmaals met Mohammad