Het verhaal van Fadi (39)

De opstand in Syrië begint hoopvol, met mensen die zingen vanaf hun balkon, dansen op straat en op potten en pannen slaan. Ook Fadi voelt zich sterk en vrij, vol vertrouwen in een betere toekomst. Maar dan grijpt het leger hard in, om de mensen bang te maken.

Fadi’s oudste broer Salim besluit terug te vechten. Fadi bewondert zijn moed, maar al na enkele weken komt het slechte nieuws: Salim is gesneuveld. Het wordt steeds gevaarlijker in Douma en twee winkels van Fadi’s vader worden verwoest. Daarom verhuist het gezin naar Damascus, waar het iets veiliger is.

Door alle stress, angst en onzekerheid worden Fadi’s ouders ziek en overlijden: eerst zijn vader, daarna zijn moeder. Fadi en zijn vriendin Rama vluchten naar Turkije. Daar betalen ze mensensmokkelaars om in een kleine opblaasboot naar Griekenland te varen, samengepropt met nog 28 andere mensen. Ze zijn doodsbang, maar bereiken het vasteland.

Na een uitputtende reis door Macedonië, Servië, Kroatië, Hongarije en Oostenrijk komen ze in Duitsland terecht. Daar moeten ze een jaar wachten voordat ze politiek asiel krijgen. Fadi mist zijn familie, zijn land en zijn winkel, waar hij Rama heeft ontmoet. Als hij hoort dat regeringssoldaten zijn winkel hebben geplunderd, maakt hem dat erg verdrietig. Hij hoopt dat de oorlog snel voorbij zal zijn, zodat hij terug kan…

12-Fadi-g4b-douma_vechten
12-Fadi-g4a-europa

Benieuwd naar hoe Fadi de zorg voor zijn familie overneemt als de oorlog hen inhaalt?

Speel de game nogmaals met Fadi