Het verhaal van Amjad (14)

Amjad is een blije en sportieve jongen uit Zamalka, die droomt van een carrière als profvoetballer. Tijdens schoolvakanties helpt hij zijn vader met de verkoop van ijsjes en maïssnacks op straat. Hoewel het gezin het niet breed heeft, ziet Amjad de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Zijn optimisme verdwijnt als de Syriërs in opstand komen en de sfeer grimmig wordt. Hij voelt hoe zijn ouders dingen voor hem verborgen proberen te houden, maar hoort steeds vaker dat mensen verdwijnen of worden vermoord. Bij elke explosie rent het hele gezin naar de badkamer: de enige ruimte zonder ramen.

In 2013 belandt Amjad in het ziekenhuis, na een aanval met chemische wapens. Hij blijft in leven, maar verliest wel twee van zijn zusjes. In shock vlucht het gezin naar Dara’a. Daar is de situatie iets beter, maar verre van optimaal. Amjad kan niet naar school en er wordt veel geschoten.

Om te overleven koopt zijn vader van hun laatste geld een kar en gaat weer spullen verkopen op straat, samen met Amjad. Ze worden vaak lastiggevallen door soldaten, die hun koopwaar stelen. Amjad weet niet hoelang hij dit nog volhoudt. Hij is bang dat de oorlog nooit meer voorbijgaat…

12-Fadi-g4b-douma_vechten
3-Amjad-d4a-kar

Benieuwd naar hoe Amjad is moeten opgroeien in tijden van oorlog?

Speel de game nogmaals met Amjad